Burn-out
Wanneer alle energie opgebrand is…
Wanneer alle energie opgebrand is…
Zowel burn-out als bore-out kenmerken zich door een gebrek aan energie.
Je bent leeg, je voelt je op, je hebt geen fut meer. Huilen, slapen en liggen zijn het enige waartoe je nog in staat bent. En zelfs daar word je moe van…
Burn-out en bore-out lijken verschillend, maar hebben dezelfde bronnen die ervoor zorgen dat je batterij leeg geraakt.
We onderzoeken welke beweging je niet kan maken en op welke manier verandering bijdraagt tot jouw genezingsproces.
Je bent arbeidsongeschikt omwille van burn-out en wil je energie op peil krijgen.
Je verveelt je op je werk en wordt daar doodmoe van.
Je ervaart veel druk en wil voorkomen dat je gedurende lange tijd uitvalt.
Je bent op zoek naar een beter evenwicht tussen je privé-leven en je werk.
Burn-out is een signaal van je lichaam dat verandering aan de orde is.
Wanneer burn-out/bore-out coaching?
Je wil een nieuwe beweging maken, iets nieuws beginnen, maar het lukt niet. Je gedrag wordt gestuurd door je gedachten en overtuigingen.
Doordat je erg lang vasthoudt aan je comfortzone slaag je er niet in om nieuwe energie op te doen, “roest” je vast en loopt je batterij leeg.
Via coaching leer je je comfortzone te verlaten zodat je iets nieuws kan doen. Op die manier kan je energie terug bijladen en begint ze opnieuw te stromen.
De opwaartse spiraal zet in wanneer je bereid bent verandering toe te laten.
We waken erover dat er voldoende comfortzone en stabiliteit over blijft om je nieuwe beweging te maken.
De behandeling van burn-out vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Het is dan ook sterk aangewezen om burn-outcoaching te combineren met andere hulpverlening.
Het is belangrijk om draagkracht op te bouwen. Die zorgt ervoor dat je zelf actie kan ondernemen om verandering toe te laten.
Burn-out en bore-out gaan vaak samen. Je geraakt verbrand in wat je steeds opnieuw moet doen en geraakt verveeld omdat je bepaalde van je kwaliteiten niet kan benutten.
Wat brengt het je?
Werkwijze?
Aan de hand van eenvoudige en creatieve oefeningen begeleid ik jou in je transformatieproces. Aan het eind van de sessie bevraag ik jouw conclusie.
Het is jouw conclusie die maakt dat je ook na de sessie in beweging blijft.
Jij bent diegene die jouw groeikans benut en tot actie overgaat. Je geneest en leert voor de toekomst rekening houden met een aantal factoren.
Je krijgt handvatten aangereikt zodat je zelf succes kan ervaren in de weg naar verandering.
Er is geen oordeel, geen goede of slechte manier. We kijken hoe het anders kan zodat het voor jou beter aanvoelt.
Tarief?
Je betaalt je € 75 per uur.
We rekenen contant af na het gesprek.
Hoeveel sessies?
De gesprekken vinden altijd plaats in een sfeer van veiligheid en vertrouwen. Het aantal sessies dat we samen doorlopen, wordt door jou bepaald en is afhankelijk van hoe snel veiligheid en vertrouwen opgebouwd worden.
Dit is mijn verhaal…
In 2015 beslisten mijn toenmalige partner en ik om elk onze eigen weg te gaan.
Ik was op zoek naar “iets”, zonder te weten precies wat, maar besefte dat ik mijn groei niet zou kunnen tegen houden.
Co-ouderschap gaf me de kans om opleiding te gaan volgen om te ontdekken wat ik nu precies wilde.
Om de leegte en de eenzaamheid na de scheiding niet te voelen, stortte ik me volledig op mijn werk bij het OCMW en op de opleidingen bij Centrum Open Mind. Ook uit schuldgevoel werkte ik harder dan voordien. Want mijn werk mocht toch niet lijden onder de nasleep van de scheiding… Dat ging goed gedurende anderhalf jaar tot mijn lichaam midden 2017 aan de alarmbel trok : OPGEBRAND.
Rust was wat ik nodig had. Tranen met tuiten huilde ik, maar het was hoog tijd om stil te staan bij het verwerkingsproces dat zich aandiende.
Ik werkte via coaching aan mijn zelfbeeld, leerde me in een juist daglicht zien, volgde zelf loopbaanbegeleiding, had een huisdokter die het herstelproces systematisch opvolgde en informeerde naar de stappen die ik zette.
Ruim 10 maanden was ik in ziekteverlof. Die kans benutte ik om te beslissen wat ik nu precies wilde en om de nieuwe toekomst vorm te geven. Ik leerde een keuze maken, grenzen stellen, “nee” zeggen wanneer het voor mij juist aanvoelde, maar evenzeer leerde ik opnieuw “ja” zeggen tegen voorstellen die me energie gaven en die ervoor zorgden dat mijn comfortzone opnieuw vergrootte. De focus van enkel werk en opleidingen werd verspreid over verschillende zaken.
Via mijn werkgever kreeg ik de mogelijkheid om progressief terug in te stappen in het werkveld.
Terwijl ik gedurende 6 maanden opnieuw gewoon werd aan het werkritme, bouwde ik tussendoor aan de uitbouw van de coachingspraktijk.
Intussen bruis ik opnieuw van energie en ga ik door met de ontwikkeling van mijn coachpraktijk en blijf ik deeltijds werken bij het OCMW (budgetbeheer en schuldbemiddeling).
Burn-out (en bore-out) is een kans die me geboden werd om iets nieuws op te starten, wat dat dan ook mocht zijn. Het was een uitnodiging om in actie te komen en een nieuwe beweging te maken in de richting van de toekomst.